ArtCafe

ArtCafe i Øyslebø drives av det tyske ekteparet Barbara og Walter Kraus. Her kombinerer de god kokekunst med speilkunst, og gir deg sanseopplevelser du aldri hadde trodd du skulle finne på en enslig plass ved Birkelandsvannet i Øyslebø. Kaféen er stilfullt innredet med kunst på veggene, og økologisk og kortreist mat står på menyen. Også vinkartet taler sitt tydelige språk. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Råvarene kommer fra lokale produsenter, og settes sammen til elegante retter du vanligvis vil finne i storbyer som London og Paris. Folk kommer milevis fra for å nyte den gode maten på ArtCafe, laget med stor omtanke, kjærlighet og inngående kulinariske kunnskaper. Dette er lokal og kortreist mat på sitt beste!

  • Økologisk og kortreist mat
  • Her kombineres kokekunst med speilkunst
  • En sanseopplevelse for gane, syn og lukt

Vin og kunst

Det tyske ekteparet Barbara og Walter Kraus har ikke overlatt noe til tilfeldighetene. Mens maten lages etter sesongens råvarer, legger de også stor vekt på vinen som skal akkompagnere de forskjellige rettene. Her har de plukket ut gode, tyske viner, som spesialimporteres fra Tyskland. Her finner du vin du kanskje aldri har prøvd før, for her er det ikke rom for alminnelig vin fra polet eller deres bestillingsutvalg. Barbara og Walter Kraus har sans for kvalitet og det lille ekstra, og deler gjerne om seg av sin kulinariske ideologi. Det er nettopp dette gjestene setter så stor pris på, og som folk langveisfra tilbakelegger mil etter mil for å oppleve. Dette kan virkelig anbefales på det sterkeste!

At vin er kunst, er en gjengs oppfattelse blant alle vinkjennere. At vinkunsten kombineres med speilkunst, er ikke et ukjent fenomen i det store utland. Men at du skal finne et slikt tilbud i en liten bygd på Sørlandet er heller unikt. Barbara Kraus er selv speilkunstner, og har sitt eget kunstatelier i Marnardal, ikke så langt fra Øyslebø. Hun har selv stått for innredningen av lokalene. Lokalet i seg selv er stilfullt innredet med moderne elementer, lyse farger og med en innredning som går i stål og mørkt treverk, og selvfølgelig med speil i alle varianter og former, mens lekkert dandert lys danner lyseffekter og en dus atmosfære ala kunstkaféer i det store utland.

Mer enn en kafé

Selv om navnet tilsier at dette skal være en kafé, så holder både menykart og vinkart en standard som tilsier restaurant. Det tyske ekteparet har i en årrekke gitt lokalsamfunnet noe å være stolt av – et gastronomisk tilbud du ikke finner i mils omkrets. Her har de kombinert sin kulinariske sans med sin tyske bakgrunn, og tilrettelagt det for det norske lokalmarkedet. De har innført det populære begrepet «slow food» i lokalsamfunnet og tatt kontakt med lokale produsenter for å få kortreist mat. Slow food betyr ikke nødvendigvis at det tar lang tid å lage maten, men det er heller snakk om bruk av rene matvarer av god kvalitet, bearbeidet med omtanke for natur og miljø.

ArtCafe er også stedet om du bare vil ta deg en forfriskning eller en kopp kaffe eller te en formiddag. Eller kanskje du vil ta en runde med vinsmaking på kvelden, og prøve gode tyske viner mens du får en lekker anretning å sette tennene i? Mulighetene er mange, og du kan jo også bare ta en svingom for å nyte litt av Barbara Kraus’ speilkunst. Du finner nemlig mange av hennes kunstverk på veggene, og det er neimen ikke vanskelig å dra kjensel på hennes verker. Det finnes nemlig ikke maken, hverken i Øyslebø eller omegn. Er du kunstinteressert og matinteressert, og setter pris på litt kulturelt føde, så er ArtCafe det rette stedet.

ArtCafe solgt

Etter ti års drift takket ekteparet for seg i 2017, og satte kursen tilbake til Berlin, der de kommer fra. Spisestedet ble solgt og drives den dag i dag etter gründernes prinsipper og ideologi. Lokalet har fått et ansiktsløft, og fremstår enda mer moderne enn før. Det er ikke bare speilkunst som henger på veggene nå, men også billedkunst. Fortsatt får du en sanseopplevelse av både kunstnerisk og kulinarisk art. Maten er like velsmakende, likeså vinene, og du kan fortsatt droppe innom for en kopp kaffe eller te. Er du i nærområdet er det naturlig og nesten obligatorisk å legge turen innom dette stedet, som har blitt et referansepunkt i lokalsamfunnet på det lille tettstedet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *