Håfjelle

Nordmenn er glad i å gå turer i skog og mark, og Sørlands-kysten er et av mange valgfrie områder for akkurat vandreturer. Ta med godt fottøy og klær som puster, og ta bena fatt! Det finnes utallige ruter i forskjellige vanskelighetsgrader. Noen passer for barnefamilier, mens andre kan gi selv den mest erfarne en utfordring. Uansett hvilken rute du velger, er du garantert en fin tur med fine naturopplevelser.

En av rutene langs Sørlands-kysten er Håfjelle i Øyslebø. Dette er en gammel kjerrevei som snor seg bratt oppover fjellsiden. Til tross for en bratt oppstigning, regnes denne ruten for enkel og anbefales både for voksne og for barn. Ruten er bare 2,6 kilometer lang, men grunnet stigningene tar turen rundt to timer. Trøst deg med at alt som går opp, går også ned! Fra toppen har du dessuten en formidabel utsikt over omkringliggende landskap.

Til fots eller på sykkel

Ruten er en gammel kjerrevei, tråkket opp av hester i sin tid. Den er ganske steinete, men egner seg likevel for terrengsykling. Kjerreveien leder deg gjennom storslått landskap med herlig utsikt, og flere plasser underveis kan du stoppe for en piknik eller bare for å nyte utsikten en klar sommerdag. Følg den gamle kjerreveien, og hold til høyre i de store kryssene. Husk også at nedstigningen er like bratt som oppstigningen!

Sesongen for denne ruten er mellom april og oktober, med sommermånedene som klare favoritter blant besøkende. Ønsker du en litt mindre folksom ferd over fjellet, anbefales det å besøke Håfjelle utenom høysesongen. Ønsker du å forevige de gode naturopplevelsene, anbefales det å ta med kamera. Spesielt på klare solskinnsdager, kan du få spektakulære bilder som fanger årstidens farger. Ta deg tid på ruten, nyt utsikten og utforsk den vakre naturen!

Vel nede igjen

Etter noen timer i naturen med påfyll av sanseinntrykk, kan det være godt med for eksempel åndelig påfyll. Den bratte nedstigningen tilbakelagt og vel nede på «bakkeplan», kan en tur innom Øyslebø kirke være et godt valg. Her kan du få både åndelig og historisk påfyll, da denne gamle trekirken kan dateres helt tilbake til 1795. Kirkerommet huser mye historie og vakkert interiør, deriblant en altertavle fra 1600-tallet.

Øyslebø er et tettsted med under 400 innbyggere. Her finnes muligheter for en hvil etter turen, som for eksempel en tur i nærbutikken eller til noen av kaféene som finnes her. Her er det små forhold, så du kan trygt sette sykkelen din utenfor uten å måtte hverken demontere den eller tjore den fast til lyktestolpen. Len deg tilbake med en deilig kopp kaffe og litt lokal nøding.

Tvert om

Du kan også gjøre tvert om – å starte Håfjelle-turen din med en runde i Øyslebø. På dette tettstedet finner du forresten utsalg, om du skulle mangle noe til turen. Hva med en tur innom nærbutikken for å fylle opp nistesekken? Ta med litt lokal nøding og litt honning, og nyt de lokale spesialitetene som belønning etter oppstigningen! Ta deg gjerne en kopp kaffe i nærbutikkens kaffe-krok for litt ekstra påfyll av energi før turen!

Det finnes vel ikke noe bedre enn en piknik i det fri. Langs den gamle kjerreveien er det mange fine plasser som egner seg for en rast. Det er dessuten godt å få hvilt bena litt underveis, særlig om du har barn med på turen. Foruten medbragt niste, kan du under sommermånedene finne viltvoksende bær langs veien. Forekomsten er dog litt større om du beveger deg litt utenfor stien.

Hvordan komme seg til Håfjelle

Den enkleste måten å komme seg hit på er å kjøre gamleveien fra Øyslebø mot Holum, og parkere ved Øyfid bru. Du kan også ta bussen, og hoppe av på enten Skaue, Skaue nord, Øyslebø eller Øyslebø syd. Deretter er det bare å ta bena eller pedalene fatt og begi seg ut på en av de flotteste naturopplevelsene i området. Husk gode sko, egnede klær, niste, kamera og litt sykkelsaker i sekken!

Vandreturer

Det finnes muligheter for flere vandreturer i området langs Sørlands-kysten, og Håfjelle er en av dem. Den regnes for enkel til tross for bratt oppstigning. Enten du skal på familietur, alene eller med venner, så anbefales en tur på den vakre kjerreveien over Håfjelle. Gå i gamle hestetråkk og nyt naturen og den fantastiske utsikten når du når toppen. Legg gjerne inn en piknik underveis, og nyt lokale spesialiteter som nøding og honning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *