Smoi

Matopplevelser med lokal språkhistorie som bakteppe

Smoi ble etablert i 2014. Restauranten ligger fint til midt i den koselige gågata i Mandal, mer bestemt Store Elvegate 25, i nærheten av Mandalitten. Her tilbys det et stort utvalg av både amerikansk og italiensk pizza i ulike varianter. Det finnes pizza for enhver smak, enten du har lyst på en tradisjonell «Furulunden» med skinke og sopp, eller en spicy variant som «Brannvakta» med pikante pølser, rødløk, chili, oregano og hvitløk. Skulle du ha lyst på noe annet, kan du velge mellom pasta, sandwicher og salater. Smoi byr på både pasta med kylling og pesto, club sandwich, gyros caprese, rekesmørbrød, piadina kylling, piadina parma, nachos og brokkolisalat med avokado og kyllingsalat, for å nevne noe!

  • Etablert: 2014
  • Fin beliggenhet
  • Rikholdig meny
  • Stort utvalg av pizza

Meny, allergier og reservasjon

For de minste finnes det en egen barnemeny, med blant annet pizza, pasta og toast. De som ønsker en søt avrunding på måltidet, kan velge mellom deilige kaker og iskrem. Frister det med en brownie med bringebærsorbet, en ostekake eller kanskje en deilig banansplitt? I så fall er Smoi stedet for deg. Her tilbys det også mange ulike varianter av kaffe, med alt fra nytraktet svart kaffe til frappuccino og caffè latte. Det finnes også flere forskjellige typer te, til de gjestene som heller foretrekker det. Ellers serverer Smoi mineralvann, øl/sider, musserende, hvitvin og rødvin. Det ligger godt til rette for at alle skal bli mette hos Smoi, uavhengig av smak, alder eller eventuelle allergier.

Allergier er nemlig ingen hindring for å nyte et godt måltid hos Smoi. Restauranten tilbyr både gluten- og melkefrie retter, og du oppfordres til å snakke med servitøren om hvilke allergener som finnes i maten, for å finne en god løsning i fellesskap. Hvis du skal ut og spise i Mandal, er Smoi er et flott alternativ, sommer som vinter. Her tilbys både inne- og uteservering. Bord kan reserveres på nettsiden smoi.no, og hvis du ønsker å motta spennende fordeler og eksklusive tilbud, kan du melde deg inn i Smoi kundeklubb. Dette er selvfølgelig gratis og uforpliktende. Smoi er en restaurant med et historisk bakteppe, og har tatt navnet sitt fra et eget kodespråk med lange tradisjoner i Mandal by.

En restaurant med historisk bakteppe

I tillegg til å nyte god mat, blir du bedre kjent med både Mandal som by og med byens historikk, når du besøker Smoi. I menyen finner du ikke bare informasjon om de ulike rettene og drikkevarene som tilbys, men også små tekster om kjente personer fra Mandal, om Mandalvassdraget, samt ulike ord og uttrykk, selvfølgelig på «smoi». I menyen kan du lese om Tørres Christensen Nedenes, også kalt «Kongen av Mandal», opprinnelsen til friarealet Furulunden og historien til havna Kleven, samt bygningen der Smoi ligger i dag. Hvis du vil finne ut hva ord som «kosjodalle», «øbr», «nav» og «subr» betyr, eller lurer på hvilke virksomheter som har holdt til i Store Elvegate 25 opp gjennom årene, blir du nesten nødt til å avlegge et besøk hos Smoi!

I Mandal finnes det et helt eget kodespråk, kalt smoi. Ordet «smoi» betyr «smug» på Mandalsdialekt. Språket smoi kjennetegnes av en omrokkering av ord og lyder, slik at det blir vanskelig for utenforstående å forstå hva det snakkes om. Eksempler er «kepres» istedenfor «prekes» og «foråst» i stedet for «forstår». Det finnes ingen regler for hvordan du endrer på ord og lyder. Denne typen språk er imidlertid ikke unik for Mandal. I Frankrike finnes en tilsvarende populær språklig variant som kalles «verlan». Her stokkes ordene og lydene om på tilsvarende måte. Verlan er i seg selv en omrokkering av ordet «l’envers», som betyr «på vrangen». Såkalt røverspråk er en annen norskspråklig variant, der formålet er å endre ord slik at utenforstående ikke skjønner hva det er snakk om.

Hvordan oppstod språket smoi?

Smoi oppstod i tiden før første verdenskrig, mellom fiskehandlere i Mandal. I senere tid ble språket videreutviklet av drosjesjåførene i byen. De sto ofte på kaien og lyttet til fiskehandlerne som snakket smoi, når de hadde lite å gjøre. Formålet var å kunne kommunisere med hverandre uten at folk rundt forstod hva det var snakk om. Smoi har blitt brukt av torghandlere for å «dysne nøbbane», altså «snyte bøndene», av bankfolk og av motstandsfolk under andre verdenskrig. Det blir også brukt som ren underholdning, eller for å si noe om andre, uten at de skjønner hva som blir sagt. Et hemmelig språk kommer til nytte i ulike sammenhenger! I de senere år har det blitt veldig populært å «kepre nåss» i Mandal, det vil si å «preke sånn».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *