Støa Leketøyfabrikk

Alle gode ting er tre

Støa Leketøyfabrikk ble etablert i 1928 av Olav Fidjestøl, og het de første årene Olav Fidjestøl Dreieverksted. Med treverk fra lokalområdet, begynte Fidjestøl å lage egendesignede leketøy av dreide komponenter. Komponentene bestod av dreide ringer i forskjellige størrelser, som ble lagt oppå hverandre rundt en sentral pinne, og slik utgjorde en figur. Han lagde åtte forskjellige modeller, og leverte i 1938 sin første kolleksjon til Husfliden. Ringmannen eller «Pedersen» lages den dag i dag, i tillegg til mange andre modeller. Fidjestøl reiste verden rundt for å hente idéer til nye modeller og tilpasse dem til det norske markedet. Markedet var i begynnelsen ganske så lokalt, men fikk en stor oppsving på 50-tallet. I dag er fabrikken den eneste i Skandinavia med treleker som virke.

  • Etablert i 1928
  • Ringmannen eller «Pedersen» lages den dag i dag
  • Leverte sin første kolleksjon til Husfliden i 1938

Historien bak

Alle modellene vi kjenner i dag, «Bjørn med strikk», «Fargepyramide», «Ringanda», «Dachs» og «Ranglevogn», ble designet på 40- og 50-tallet. Det var under disse tiårene at fabrikken økte omsetningen betraktelig. De skal ha vært oppe i hele 180 000 artikler per år. Mye av årsaken til økt omsetning, var importforbudet av leker under krigen. Dette forbudet ble opphevet i 1962, det samme tiåret som plastikkleker gjorde sitt inntog. Fabrikken fikk stadig større konkurranse, men Husfliden bestod som en solid kunde. De hadde nemlig merket økt interesse for trelekene. På 70-tallet var Støa Leketøyfabrikk den eneste gjenlevende treleketøyfabrikken i Norge, og Husfliden ba Støa om å produsere de mest populære produktene fra de nedlagte fabrikkene, i tillegg til den allerede eksisterende serien av egne leker.

Da Fidjestøl gikk av med pensjon, fikk svigersønnen Olav Øen ansvaret for daglig drift. Han fortsatte i svigerfarens ånd, med hjemmearbeid og kortreist treverk. Det fantes da en kolleksjon på om lag 25 modeller, de samme som fortsatt produseres den dag i dag. Produksjonen var basert på hjemmearbeid, akkurat slik det alltid hadde foregått. Det vil si at hjemmearbeidere – spesielt husmødre – spedde på inntekten ved å arbeide hjemmefra med maling av komponentene. Fabrikken leverte et parti uferdige komponenter og tilhørende maling, hvor hjemmearbeideren så utførte arbeidet med for eksempel å male på ansikt, før ferdige komponenter ble sendt tilbake til fabrikken. Da den lokale bussruten ble lagt ned, ble det full stopp med ansatte ved fabrikken – nå var alt basert på hjemmearbeid.

Nye eiere

Olav Øen drev fabrikken sammen med sin kone og sin familie fram til 2011, da dagens kunstneriske sjeler Gerhard og Irene Spikkeland tok over bedriften. Fabrikken fremstår i dag som den gjorde i 1928, og lite er forandret. Fortsatt blir lokalt treverk til solide, bærekraftige og miljøvennlige leker. I dag er fabrikken den eneste i hele Skandinavia som utelukkende produserer leketøy av tre. Lekene selges fortsatt via Husfliden og via egen nettbutikk. Også på fabrikken finnes et lite utsalg, der du får kjøpt hele kolleksjonen av treleker. Her står Pedersen side om side med ranglevognen og dachsen, og frister både store og små gjester som ønsker en leke som varer livet ut og mer til.

Fabrikken ligger i Lindesnesveien, ikke langt fra Lindesnes Fyr, som for øvrig er foreviget i fabrikkens kolleksjon. Her kan du besøke både fabrikken og fabrikkens utsalg, og selv få være med på å lage dine egne leker. Dette er en artig aktivitet for både store og små. Om du reiser dit ved juletider, er det julearrangementer i helgene for barna. Etter et vellykket besøk på fabrikken, kan dagen avsluttes med et besøk på fyret, der også et besøk i fyrmuseet er obligatorisk. I suvenirbutikken finner du selvfølgelig leketøyfabrikkens modell av fyret blant suvenirene du kan kjøpe med deg hjem. Her er også kafé og filmvisning, samt utstillinger. Ønsker du en annerledes ferie, kan en fyrferie anbefales.

Alle gode ting er tre

Ønsker du en innholdsrik ferie, er Lindesnes et sikkert valg for alle familier med små barn. Støa Leketøyfabrikk er definitivt det store trekkplasteret for barn i alle aldre, og en aktivitet utenom det vanlige. Det er ikke hver dag du får lage dine egne leker. Her kan du dra fram barnet i deg og gjenoppleve barndommens lekelyst, snuse inn den gode trelukten og nyte synet av de fargeglade trefigurene. Her kan du ta fra hverandre og bygge opp igjen, og la barn og barnebarn stifte kjennskap med din barndoms Pedersen. Støa Leketøyfabrikk holder åpent hovedsakelig på torsdager og fredager, men som de sier – er det fyr i pipa, er det bare å komme inn!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *